Dutch Design en organisatieontwerp?
Reflectie op de relatie tussen dutch design en organisatieontwerp

7 april 2014 | blog, ontwerp

Met een kop thee en een koekje stap ik de tuin in; even lekker een tijdschrift lezen in de zon. ‘Turn the Page’, het tijdschrift van de studievereniging van Industrieel Ontwerpen in Delft, ligt al weer een tijdje op de stapel. Hoewel ik mezelf niet meer als productontwerper zou betitelen, blijft het leuk om de verhalen uit die wereld te lezen. Dat is het ook nu weer; met een cover story over Dutch Design.

Het artikel beschrijft de opkomst van Dutch Design. Veel mensen kennen ontwerpen als de ladenkast van Tejo Remy, de geknoopte stoel van Marcel Wanders en de Domoor beker van Richard Hutten. Dit Dutch design kenmerkt zich door de kunst-achtige vormgeving, ongebruikelijke vormtaal, vaak ongebruikelijke materialen en toch ook altijd een bepaalde eenvoud. In het artikel wordt Renny Ramakers aangehaald. Hij is een van de oprichters van het ontwerpbureau Droog, dat aan de wieg stond van Dutch design, en beweert dat Dutch Design een manier van denken is: ‘Het gaat niet om producten!’ Een van de andere grondleggers, Gijs Bakker, schetst dat het gaat om het uitdrukken van persoonlijke, authentieke gedachten in één centrale gedachte; een concept.

Hoe anders werd, en wordt, daar tegenaan gekeken in mijn eigen opleiding. De faculteit van het Industrieel Ontwerpen, TU Delft, besteedt veel meer aandacht aan materiaal, productiemethode, gebruiksgemak et cetera. Het streven is een ontwerp dat aansluit bij de eisen en wensen van de gebruiker, de producent en alle andere betrokkenen. Vormgeving is van belang, maar staat naast constructie, ergonomie, marketing et cetera. Het ontwerpen is dan veel meer, al puzzelend en zoekend, creatief combineren van disciplines en afwegen van dilemma’s. Niet de ontwerper en zelfs niet het ontwerp staan voorop. Het gaat om alle betrokkenen rondom het ontwerp.

Leuk, die vergelijking. De ontwerper en vormgeving voorop zetten heeft veel losgemaakt en Dutch Design op de kaart gezet. Het is alleen jammer dat de Dutch Design ontwerpen vaker in een museum dan in de winkel staan of gebruikt worden. Als ik de parallel trek met organisatieontwerp, dan moet je volgens mij toch echt voor alle betrokkenen ontwerpen. Dat betekent disciplines combineren, puzzelen, zoeken en afwegen, liefst met betrokkenen samen. Dat zoiets ook mooie vormgeving kan opleveren laat de Hema ons zien!