The power of imagination

Inspiratie vanuit de Dutch Design Week voor organisatieontwerp en ontwikkeling

28 oktober 2015 | blog, ontwerp

‘Ik kan het echt niet vinden, wat een stomme site …’ mopper ik een beetje. Ik zit in de trein naar Eindhoven op weg naar de Dutch Design Week (DDW). Tegenover mij zit Marguerithe, mijn maatje als het over ontwerpen gaat. Ook zij kan het niet vinden. We proberen via de website van de DDW ons programma voor vandaag samen te stellen, maar dat valt niet mee. Ten eerste heeft de DDW een enorm aanbod: 99 locaties en meer dan 2500 ontwerpers doen mee. Verder geeft de site ingangen via soort activiteit, dag en locatie, maar wij krijgen de combinatie ervan niet te pakken…. Dit hadden we duidelijk beter moeten voorbereiden. We besluiten dit keer gewoon maar naar Strijp te gaan en daar te kijken wat we tegenkomen.

Na een heerlijke nazomerse wandeling naar Strijp beginnen we in het klokgebouw waarin onder andere een ruimte met een soort van TedTalks. Het praatje waar wij invallen gaat over een app ‘Wolfgang’ die mensen in de concertzaal real-time meeneemt in het verhaal van de muziek. Dit, en veel van de DDW, gaat over een nieuw product. Toch haal ik hier elke keer veel inzichten en inspiratie op voor mijn eigen werk (organisatieontwerp en ontwikkeling). Het interessante aan deze app is dat het een extra servicelaag biedt die de beleving van de concertbezoekers versterkt. De app biedt geen nieuwe informatie, maar voegt veel toe door de timing van de informatie. Daar kunnen we in organisaties ook veel aan hebben. Wat zouden mensen in een organisatieverandering gebaat zijn bij een voortdurende ondertiteling van het waarom achter de veranderingen. Of hoe zou het real time terugkoppelen van informatie over je werk je beleving veranderen? Interessant is verder dat de ontwerpers hun best hebben gedaan hun app verder zo onopvallend mogelijk te maken om zo min af te doen aan de concertervaring. Hoe vaak zouden we in organisaties eigenlijk met minimale, alleen aanvullende ontwerpen, hetzelfde kunnen bereiken als met grootscheepse veranderingen?

Het klokgebouw bestaat verder uit 4 enorme tentoonstellingshallen. Een deel van de tentoonstelling laat interessante oplossingen voor vraagstukken zien. Bijvoorbeeld een T shirt dat via feedback over je houding helpt om lage rugpijn te voorkomen. Of een vloer die meldt wanneer iemand gevallen is. Dit soort producten zullen het werk in de zorg gaan beïnvloeden. Er zijn ook een heel aantal verkenningen van nieuwe materialen en productietechnieken. Wist je al dat je beton kan printen tegenwoordig? Dat opent hele nieuwe mogelijkheden voor de bouw! Maar vraagt ook een hele andere organisatie van de bouw!

Een klein maar heel boeiend deel van de tentoonstelling gaat over het ontwerpproces. Er zijn een aantal computertools om snel de eerste vage conceptontwerpen zichtbaar en soms zelfs tastbaar te maken. Dat kan worden gebruikt om makkelijker met gebruikers en opdrachtgevers in gesprek te gaan. Ook staat er een spel waarmee noodhospitaals kunnen worden ontworpen met alle betrokkenen. De trend om samen met verschillende betrokkenen te ontwerpen zet zich door. Dat daarbij ook weer allemaal hulpmiddelen mogelijk zijn is toch mooi. Bij organisatieontwerp blijven we toch vaak hangen in de talige wereld van tekstuele beschriivingen en verhalen. Af en toe aangevuld met een plaatje. Ik realiseer me weer dat ik ook de mogelijkheden van games, of andere meer ervaringsgerichte werkwijzen onderbenut.

Pas een halve dag onderweg en nu al vol van indrukken! Het thema van de DDW ‘the power of imagination’ past wel voor mij. Het bezoek aan het klokgebouw zet bij mij de verbeeldingsmoter aan. Nu al veel stof tot nadenken. Maar nu eerst even zoeken naar een leuke lunchplek.