SYSTEEM

OVER BESTENDIGHEID IN DE TIJD
EN ORGANISATIES ALS HERKENBARE STRUCTUREN, PROCESSEN EN PATRONEN

Een organisatie heeft veel verschijningsvormen: het gebouw waar je naar binnen loopt, de mensen waar je mee werkt, de gesprekken bij de koffietafel, je werkzaamheden en resultaten ervan voor klanten, de strategie waar je aan bij moet dragen, de beleidsafspraken waar je je aan dient te houden, de wijze waarop je leidinggevende je beoordeelt, de dingen waar je met je collega’s om lacht …..

Een organisatie is materieel en immaterieel tegelijkertijd. Het zijn de geschreven en ongeschreven contracten en afspraken, het werk van vandaag en het resultaat van gisteren. Het zijn de mensen die er werken. Toch, als er iemand weggaat, blijft de organisatie gewoon bestaan. De organisatie is er: zichtbaar, tastbaar, voelbaar. Tegelijkertijd is zij er ook niet, want vandaag is ze net weer iets anders dan gister. Een organisatie is als de rivier die stroomt, hetzelfde en anders tegelijk. Het is een stabiel geheel van delen en onderlinge relaties dat tegelijkertijd ook langzaam verandert in het proces van organiseren.

Als ontwerper beschouw ik de organisatie als een systeem dat ik kan ontwerpen en ontwikkelen. Zo’n organisatiesysteem is zichtbaar en herkenbaar door het relatief bestendige geheel van onderling gerelateerde delen, ofwel door zijn structuren, processen en patronen.